HAPPENINGS

Happening

Cyberjaya Satisfaction Survey 2017

Let us know how you want us to better improve Cyberjaya by taking the Cyberjaya Satisfaction Survey today and stand a chance to win an iPod Shuffle!

Jun 15, 2017 - Aug 15, 2017

Cyberjaya

More Info

News

Cyberview Accelerates Use of IoT in Cyberjaya; 1 ST LoRa-Powered Smart City in South East Asia

Cyberview and Atilze are pleased to announce Cyberjaya as the first smart city in Southeast Asia to utilise a city-wide LoRa network to connect various IoT sensors.

May 08, 2017

Cyberview

More Info

News

Towards a Truly Smart City

SOMETHING is brewing at Cyberview’s collaborative workspace CoInnov8, a huge open space in the Cyberview building in Cyberjaya. Five young and aspiring Malaysian start-ups are working on financial technology (FinTech) and Internet of Things (IoT) solutions and applications that soon will help turn Cyberjaya into a complete smart city.

Mar 27, 2017

09:00

New Straits Times

More Info

Personal Data Protection

1. Introduction

Cyberview Sdn Bhd, together with its subsidiaries, affiliates and related corporations (collectively, “Cyberview Group”, and any reference to “Cyberview”, “we”, “us” or “our” in this Personal Data Protection Notice shall include any member of the Cyberview Group) is concerned about the protection of your Personal Data (as defined in the Personal Data Protection Act 2010 or “PDPA”) and takes the matter of protecting your privacy as our priority. This Personal Data Protection Notice explains how Cyberview processes and protects the privacy of your Personal Data under the PDPA.

2. Your Consent

2.1 By communicating with us or submitting your Personal Data to us, you agree and consent to us processing your Personal Data in the manner set forth herein.
2.2 If you provide us with any Personal Data relating to a third party (e.g. information of your spouse, children, parents, and/or employees), by submitting such information to us, you warrant and represent to us that you have obtained the third party’s consent in relation to the processing and disclosure of their Personal Data and that this Personal Data Protection Notice is brought to the attention of any such third party.

3. Personal Data

Personal Data that we collect from you or from third parties may include (but not limited to) your name, NRIC, passport or other identification number, telephone number(s), mailing address, email address and other information relating to any individuals which you have provided us in any document you may have submitted to us, or via other forms of communication with you.

4. Collection and Processing of Personal Data

4.1 We may process your Personal Data for any and/or all of the following purposes:
(a) to communicate with you and/or your company;
(b) to administer the business or contractual relationship between us and you and/or your company;
(c) to provide services to you;
(d) to process your payment transactions;
(e) to respond to your inquiries/complaints;
(f) to administer your participation in events/programmes;
(g) to conduct internal activities;
(h) to conduct market surveys, market profiling and/or trend analysis;
(i) to provide you with information, updates and/or corporation information by postage, e-mail, text messages or social media on our products, services, events and/or programmes of that we think may interest you;
(j) to send out invitation for our present and future project launches, exhibitions and/or tendering/contracting exercises;
(k) to maintain and upkeep our internal records and data;
(l) for internal investigations, compliance, audit or security purposes including, without limitation, crime detection, prevention and prosecution;
(m) for recruitment of employees;
(n) for such other purposes in relation to your contract with Cyberview; and/or
(o) for other legitimate business activities of Cyberview;
(collectively, “Purposes”).

5. Sources of Personal Data

Generally, we collect Personal Data directly from you when you submit information to us or when we collect information about you from a third party/third parties.

6. Disclosure of Personal Data to Third Parties

Subject to the provisions of any applicable law, we may disclose your Personal Data, for the any of the Purposes listed above (where applicable), to the following:
(a) employees and other entities within Cyberview;
(b) agents, contractors or third party service or product providers with whom we have contractual agreements for our business activities and/or marketing promotions;
(c) financial institutions;
(d) government agencies and/or business partners that work with us in connection with our business activities;
(e) our professional advisers including but not limited to auditors and lawyers;
(f) relevant government regulators, statutory boards, authorities, law enforcement agencies or any person to comply with any applicable laws, rules, guidelines and/or regulations;
(g) our shareholders; and/or
(h) any other party to whom you authorise us to disclose your Personal Data.

7. Data Access Request/Data Correction Request/Withdrawal of Consent/Inquiries/Complaints

Generally, it is obligatory for the Personal Data to be provided to us, otherwise we will not be able to process your Personal Data for any and/or all of the above Purposes (where applicable).
You may limit the processing of your Personal Data, make inquiries, complaints or upon payment of a prescribed fee, request in writing for access to, or correction of, your Personal Data or limit the processing of your Personal Data by submitting such request to:

Stakeholder Relations & Client Services
Cyberview Sdn Bhd
SME Technopreneur Centre
2270 Jalan Usahawan 2
Cyber 6, 63000
Cyberjaya, Selangor, Malaysia.
Attn : Head, Stakeholders Relations & Client Services Department
E-mail : ccm@cyberview.com.my
Telephone No : 03-83156001

8. Changes to the Personal Data Protection Notice

We may update this Personal Data Protection Notice from time to time to ensure consistency with our future developments, industry trends and/or any changes in legal or regulatory requirements. Please review our Personal Data Protection Notice regularly to stay informed on how we are protecting your Personal Data.

9. English Version & Malay Version of Personal Data Protection Notice

We provide the Personal Data Protection Notice in both English and Bahasa Malaysia. In case of any inconsistencies between these two, the English version shall prevail.

10. Applicable Laws

This Personal Data Protection Notice shall be construed and interpreted in accordance with the laws of Malaysia

Notis Perlindungan Data Peribadi

1. Pengenalan

Cyberview Sdn Bhd, bersama-sama dengan anak-anak syarikatnya, sekutu dan syarikat-syarikat berkaitan (secara kolektif, "Cyberview Group", dan sebarang rujukan kepada "Cyberview", "kami" atau "kita" dalam Notis Perlindungan Data Peribadi adalah merangkumi mana-mana anggota Cyberview Group) mengambil berat terhadap perlindungan Data Peribadi anda (seperti yang ditakrifkan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 atau "Akta") dan langkah-langkah untuk melindungi privasi anda adalah keutamaan kami. Notis Perlindungan Data Peribadi ini menerangkan bagaimana Cyberview memproses dan melindungi privasi Data Peribadi anda seperti yang termaktub di dalam Akta.

2. Keizinan Anda

2.1 Dengan berkomunikasi dengan kami atau menyerahkan Data Peribadi anda kepada kami, anda bersetuju dan mengizinkan kami untuk memproses Data Peribadi anda mengikut cara yang terkandung di sini.
2.2 Jika anda memberikan apa-apa Data Peribadi berkaitan dengan pihak ketiga (contohnya, maklumat pasangan, anak-anak, ibu bapa dan/atau pekerja-pekerja), dengan menyerahkan maklumat tersebut kepada kami, anda memberi jaminan dan memperakui kepada kami bahawa anda telah mendapatkan kebenaran pihak ketiga bagi pemprosesan dan pendedahan Data Peribadi mereka dan Notis Perlindungan Data Peribadi ini telah dimaklumkkan kepada pihak ketiga tersebut.


3. Data Peribadi

Data Peribadi yang kami kumpul daripada anda atau daripada pihak-pihak ketiga mungkin termasuk (tetapi tidak terhad kepada) nama, nombor kad pengenalan, nombor passport atau lain-lain nombor pengenalan, nombor telefon, alamat surat-menyurat, alamat e-mel dan lain-lain maklumat mengenai mana-mana individu yang telah anda berikan kepada kami melalui apa-apa dokumen yang telah anda serahkan kepada kami atau melalui lain-lain bentuk komunikasi bersama anda.

4. Pengumpulan Pemprosesan Data Peribadi

Kami mungkin akan memproses Data Peribadi untuk mana-mana dan/atau semua tujuan yang berikut:-
(a) untuk berkomunikasi dengan anda dan/atau syarikat anda;
(b) untuk mentadbir hubungan perniagaan atau kontrak antara kami dan anda dan/atau syarikat anda
(c) untuk memberi perkhidmatan kepada anda;
(d) untuk memproses transaksi bayaran anda;
(e) untuk memberi maklum balas terhadap pertanyaan-pertanyaan/aduan-aduan anda;
(f) untuk mentadbir pernyertaan anda di dalam acara-acara/program-program;
(g) untuk menjalankan aktiviti dalaman;
(h) untuk melakukan tinjauan pasaran, profil pasaran dan/atau analisis trend;
(i) untuk memberikan anda maklumat, maklumat terkini dan/atau maklumat perbadanan melalui pos, e-mel, pesanan teks atau media sosial tentang produk-produk, perkhidmatan, acara-acara dan/atau program-program yang mana kami berpendapat mungkin anda berminat;
(j) untuk menghantar jemputan bagi pelancaran kini atau akan datang, pameran-pameran, aktiviti tender/kontrak;
(k) untuk mengekalkan dan mengemaskini rekod dan data dalaman kami;
(l) bagi tujuan siasatan dalaman, pematuhan, audit atau bagi tujuan keselamatan termasuk tetapi tidak terhad kepada pengesanan, pencegahan dan pendakwaan jenayah;
(m) bagi tujuan pengambilan pekerja-pekerja;
(n) bagi lain-lain tujuan berhubungan dengan kontrak anda bersama Cyberview; dan/atau
(o) bagi tujuan aktiviti-aktiviti perniagaan lain Cyberview yang sah,
(secara kolektif “Tujuan-Tujuan”)

5. Sumber Data Peribadi

Secara amnya, kami mengumpul Data Peribadi secara terus daripada anda semasa anda menyerahkan maklumat anda kepada kami atau semasa kami mengumpul maklumat anda daripada pihak ketiga/pihak-pihak ketiga.


6. Pendedahan Data Peribadi Kepada Pihak Ketiga

Tertakluk kepada peruntukan mana-mana undang-undang terpakai, kami boleh mendedahkan Data Peribadi anda bagi Tujuan-Tujuan di atas (yang mana berkenaan) kepada:-
(a) perkerja-pekerja dan lain-lain entiti di dalam Cyberview;
(b) agen-agen, kontraktor-kontraktor atau perkhidmatan pihak ketiga atau pembekal produk yang mempunyai perjanjian kontraktual untuk aktiviti perniagaan dan/atau promosi pemasaran kami;
(c) institusi-institusi kewangan;
(d) agensi-agensi kerajaan dan/atau rakan-rakan perniagaan yang bekerja dengan kami berkaitan dengan aktiviti-aktiviti perniagaan kami;
(e) penasihat professional kami termasuk tetapi tidak terhad kepada juruaudit dan peguam;
(f) badan kawal selia kerajaan, badan-badan berkanun, pihak-pihak berkuasa, agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang atau mana-mana individu untuk mematuhi mana-mana undang-undang terpakai, tatacara, garis panduan dan/atau peraturan-peraturan;
(g) pemegang-pemegang saham kami; dan/atau
(h) lain-lain pihak yang anda telah berikan kuasa kepada kami untuk mendedahkan Data Peribadi anda.


7. Permintaan Akses Data / Permintaan Pembetulan Data / Penarikan Balik Persetujuan / Pertanyaan-Pertanyaan / Aduan-Aduan

Secara amnya, adalah wajib bagi anda untuk menyerahkan Data Peribadi anda kepada kami, jika tidak, kami tidak akan dapat memproses Data Peribadi anda untuk mana-mana dan/atau semua Tujuan-Tujuan di atas (yang mana berkenaan).
Anda berhak untuk menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda, mengemukakan pertanyaan, aduan atau selepas pembayaran yuran yang telah ditetapkan, membuat permintaan bertulis untuk akses atau pindaan Data Peribadi anda dengan mengemukakan permintaan anda kepada:

Stakeholder Relations & Client Services
Cyberview Sdn Bhd
SME Technopreneur Centre
2270 Jalan Usahawan 2
Cyber 6, 63000
Cyberjaya, Selangor, Malaysia.

Perhatian : Head, Stakeholders Relations & Client Services Department
E-mel : ccm@cyberview.com.my
No. Telefon : 03-83156001


8. Perubahan Kepada Notis Perlindungan Data Peribadi

Kami mungkin meminda Notis Perlindungan Data Peribadi ini dari semasa ke semasa bagi memastikan Notis Perlindungan Data Peribadi ini selaras dengan pembangunan masa depan kami, trend industri kami dan/atau perubahan kepada undang-undang atau syarat-syarat kawal selia. Sila semak Notis Perlindungan Data Peribadi kami dari semasa ke semasa untuk membolehkan anda sentiasa dimaklumkan tentang bagaimana kami melindungi Data Peribadi anda.


9. Versi Bahasa Inggeris Dan Versi Bahasa Melayu Notis Perlindungan Data Peribadi

Kami menyediakan Notis Perlindungan Data Peribadi ini di dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu. Sekiranya terdapat ketidakselarasan antara kedua-duanya, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.


10. Undang-Undang Terpakai

Notis Perlindungan Data Peribadi ini akan ditakrifkan dan diterjemahkan mengikut undang-undang Malaysia.